Duben 2007

vesmir

12. dubna 2007 v 23:03 VESMÍR

nápoje

10. dubna 2007 v 23:01 DOBROTY
Žhavé receptury pro chladné večery
Citrónová bowle 10 porcí
nealkoholické
2 citróny
1 pomeranč
1 l ananasové šťávy
0,5 l pomerančové šťávy
0,1 d1 citrónové šťávy
0,1 dl cukrového sirupu
1 l Bitter lemonu
1 láhev citrónové limonády
Citróny a pomeranč nakrájíme na plátky a vložíme do teriny, přilijeme šťávy a sirup, promícháme a necháme vychladit, před podáváním dolijeme Bitter lemonem a limonádou.
Čínské moře
0,5 dl ginu
0,2 dl kokosového likéru
0,3 dl Curacaa Blue
Do šejkru na led nadávkujeme
suroviny a řádně protřepeme,
přes sítko nalijeme do sklenky
a podáváme.
Blue Margarita
4 díly bílé tequily
2 díly modrého Curacaa
1 lžíce Triple Sec
3 díly limetové šťávy
půlměsíček limety
hrubozrnná sůl
Připravujeme v šejkru, servírujeme ve sklenici ozdobené krustou z soli a limety a zavěšeným půlměsíčkem limety.
Green fizz
Pro jeden drink :
*1 bílek *6 kostek ledu *1/2 citrónu *lžička práškového cukru *4 cl ginu nebo vodky *lžička likéru Créme de Menthe *minerální voda
Na ozdobení :*plátek citrónu
Další potřeby :*větší sklenice *brčko
Jak na to ?
1.Vajíčko naťukneme o okraj šejkru a oddělíme bílek tak, že žloutek necháme sklouznout z jedné poloviny skořápky do druhé. Přitom bílek steče do šejkru.
2.4 ledové kostky rozdrtíme. Sklenici naplníme ledovou drtí až po okraj.
3.Z poloviny citrónu vymačkáme šťávu a s cukrem ji dáme do šejkru.
4.Do šejkru přidáme gin, Créme de Menthe a zbytek ledových kostek. 10 až 15 vteřin třeseme. Obsah šejkru nalijeme přes cedník do sklenice.
5.Doplníme minerální vodou, ozdobíme plátkem citrónu a podáváme s brčkem.. 6.Smícháním všech přísad, ale bez ginu, dostaneme nápoj jen slabě alkoholický, avšak neméně lahodný.
Miami Beach
0,8 dl skotské whisky
0,6 dl bílého suchého vermutu
0,6 dl grapefruitové šťávy
Do tumbleru s ledem nalijeme whisky, vermut a šťávu, lžičkou krátce promícháme, dozdobíme a podáváme.
Nealkoholická sangria 10 porcí
nealkoholické
4 pomeranče
1 citrón
6 nektarinek
1/4 l pomerančové šťávy
2 l červené hroznové šťávy
Pomeranče a citrón nakrájíme na plátky, nektarinky oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky, vložíme do džbánu, přilijeme šťávy a necháme vychladit.
Pina Colada
Pro jeden drink :
*4 kostky ledu *4 cl ananasové šťávy *4 cl bílého rumu *4 cl Batida di Coco (brazilský kokosový likér) nebo kokosového mléka
Na ozdobení :
*koktejlová třešeň *plátek čerstvého ananasu
Další potřeby :
*větší sklenice *párátko *brčko
Jak na to ?
1.Kostky ledu a ananasovou šťávu dáme do šejkru
2.Přidáme rum a kokosový likér.. Nejméně deset patnáct vteřin třeseme silné v šejkru a potom nalijeme přes sítko do dobré vychlazené sklenice.
3.Koktejlovou třešeň a plátek ananasu napíchneme na párátko a ozdobíme sklenici. Podáváme s brčkem.
Pink Margarita
0,3 dl tequily
0,1 dl malinového likéru
0,1 dl citrónové šťávy
1 lžička grenadiny
1 koktejlová třešeň
Do šejkru s ledem vlijeme tequilu, likér, grenadinu a šťávu, řádně protřeseme a přes sítko nalijeme do sklenky ozdobené třešní.

Dobrou chuť

10. dubna 2007 v 0:01 DOBROTY
DOBROTY

Jaro a Velikonoce

4. dubna 2007 v 3:43 ROČNÍ OBDOBÍ
Jaro je jedno ze čtyř ročních období.
Roční období je jedna z hlavních částí roku. Obvykle se roční období vyznačuje opakovanou pravidelnou změnou počasí.
Velikonoce
Květnou nedělí začíná velikonoční týden
Jako pohyblivé svátky připadají Velikonoce na první neděli po prvním jarním úplňku; každý rok jsou proto jindy - pohybují se v rozmezí od 22. března do 25. dubna.

JARO

4. dubna 2007 v 3:39 ROČNÍ OBDOBÍ
Jaro
Jaro je jedno ze čtyř ročních období. Astronomické jaro začíná jarní rovnodenností(na severní polokouli zpravidla 21. března, a končí letním slunovratem (na severní polokouli zpravidla 21. června.V meteorologii jsou souhrným termínem jaro označeny měsíce březen, duben a květen .