LÉTO

11. července 2007 v 1:09 |  ROČNÍ OBDOBÍ
O borůvkách
Je jejich čas. Sbírají se zpravidla v 1. polovině července, v suchých a teplých letech jako je ten letošní i koncem června.
Borůvky jsou zvlášt bohaté na karoten, chránící imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Významný je i obsah vitaminu C, třísloviny taninu, antokyanů, železa a dalších biolátek. Borůvky čistí krev, dodávají životní energii a omlazují.
Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí.
Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích , tak za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu.
Borůvky jsou bezesporu jedním z biologicky nejhodnotnějších darů našich lesů, jsou chuťově nezaměnitelným ovocem a navíc tou pravou injekcí omlazující energie.
Borůvky také pomáhají tlumit záněty a rychlost dělení buněk ve střevech, které jsou považovány za rizikové faktory pro vznik rakoviny.
Borůvky jsou nejenom chutné, ale patří k nejzdravějším plodinám vůbec. Rozhodně patří i do vašeho jídelníčku.
Žahour
Na borůvkovou omáčku na knedlíky potřebujeme 500 g borůvek, 60 g cukru, 15 g škrobové moučky, 1/8 l mléka, 20 g másla. Cukr pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když pění přidáme borůvky a necháme přejít varem. Přidáme máslo, zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchali škrobovou moučku. Povaříme, omáčka má být zahoustlá. Podáváme ji k lívancům, palačinkám, přelíváme s ní kynuté knedlíky.
Rychlý borůvkový koláč
1 sklenice mléka, 2 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice cukru, ¾ sklenice rozpuštěné hery, ¾ prášku do pečiva. Suroviny smícháme a vzniklé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Posypeme vrstvou omytých a okapaných borůvek. Navrch posypeme drobenkou (oříšek polorozměklého másla smícháme s dílem hrubé mouky a dílem cukru). Dáme péci.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 forever young forever young | 15. července 2007 v 23:24 | Reagovat

Letos už máme první borůvkovou dobrůtku za sebou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama