Březen 2008

Jaro - Velikonoce

19. března 2008 v 0:24 ROČNÍ OBDOBÍ
Velikonoce u prostřeného stolu
Velikonočnímu týdnu se také říká velký, svatý nebo pašijový a každý den má své jméno: Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota. Neděle se označuje jako Hod boží velikonoční.
Velikonoční týden skončí pondělím, kdy se v českých zemích podle folklórních tradic chodí na koledu spojenou s pomlázkou či "mrskačkou", přičemž symbolem krásy života jsou vajíčka - kraslice.
Co se vařilo?
Na Škaredou středu se vařilo i škaredé (leč chutné) jídlo. Tradičním jídlem byly placky všeho druhu, které se při pečení naschvál trochu potrhaly, aby na talíři působily jaksepatří nevzhledně. A tak vznikly trhance. Tento den je tedy ideální pro přípravu palačinek, placek nebo bramboráků
Na Zelený čtvrtek se jedla jen zelená strava, aby byl člověk po celý rok zdráv. Tento den lze použít suroviny jako je špenát a zelí. Také jedna pověra praví, že kdo sní tento den před východem slunce pečivo namazané medem, bude pak po celý rok chráněn před uštknutím hadů a před žihadly vos.
Špenátové sýrové noky
Ingredience pro přípravu 3 porcí:1 balení mraženého listového špenátu , 200 g tvarohu , 1 lžíce mouky , 1 vejce , 1 žloutek , 1 nastrouhaný muškátový oříšek , 3 lžíce rostlinného oleje , 250 ml vody , omáčka sýrová - z Nivy , 3 lžíce rajského protlaku , 6 lžic nastrouhaného parmezánu
Příprava:Špenátové listy rozmrazíme, necháme okapat a nakrájíme je nadrobno.
Tvaroh, mouku, vejce a žloutek smícháme se špenátem a okořeníme muškátovým oříškem.
Pomocí 2 čajových lžiček vytvoříme ze špenátového těsta noky a opečeme je na oleji.
Připravíme omáčku sýrovou z Nivy. Přidáme rajský protlak a vaříme 1 minutu. Vložíme špenátové noky, které rovněž ohřejeme.Servírujeme posypané parmezánem.
Velkýpátek je postní den, a proto byste neměli jíst zejména maso.
Vdolky
Ingredience :500 g hladké mouky , 25 g droždí , 250 ml mléka , sůl , 2 lžíce pískového cukru , 80 g másla , tuk na vymazání plechu a na potření , 200 g měkkého tvarohu ochuceného cukrem , 50 g Švestková povidla , 50 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
Příprava:Mouku prosijeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout.


Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout.
Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Upečené vdolky potřeme ochuceným tvarohem nebo povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.
O Bílé sobotě se pekli se beránci, mazance, pletly se pomlázky a zdobila se vajíčka.

Velikonoční piškotový beránek

Nejtradičnější a nejvíce oblíbený je na velikonočním stole však beránek. Je ale potřeba forma na jeho přípravu - ta je dnes běžně k dostání v obchodech. Dvoudílná keramická je nejběžnější a nejvhodnější, připomene nám trochu i dobu našich babiček, kdy další formy visely nad pecí nebo nad kamny v útulných kuchyních a vzduch voněl čerstvým pečivem. Beránek se připravuje z různých těst, s kandovaným ovocem, s rozinkami, politý čokoládou. Klasický je však ten z piškotového těsta, pocukrovaný jemným moučkovým cukrem a ozdobený zelenou nebo červenou mašlí. Na piškotové těsto je potřeba 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 150 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g solamylu. Těsto se lije do vymazané a moukou vysypané formy. Je-li forma dvoudílná, pak se těsto lije do větší části (předek beránka) po okraj a přiklopí se druhým dílem (záda beránka). Je vhodné během pečení (asi po 2/3 celkové doby pečení) celou formu otočit a dopékat i z druhé stany.
Na Boží hod velikonoční se provádělo svěcení velikonočních pokrmů
Velikonoční nádivka
Ingredience :
200 ml mléka , 2 vejce , 350 g vařeného uzeného masa , sůl , pepř , nové koření , 100 g strouhané housky , mladé kopřivy , 50 g másla
Příprava:V míse rozmícháme celá vejce s mlékem, pak přidáme vařené jemně posekané maso, sůl a koření, zahustíme strouhanou houskou tak, aby nádivka nebyla příliš tuhá.
Nakonec vmícháme oprané nasekané kopřivy. Pečeme v máslem vymaštěném pekáčku asi půl hodiny.
Pondělí velikonoční je ve znamení koledníků a pomlázky. Ten den hospodyňky nejlépe zužitkují vykoledovaná vajíčka.

Vaječná pomazánka

ingredience

4 uvařená vejce, 2 lžičky plnotučné hořčice, cibule, tavené sýry

postup přípravy - Vaječná pomazánka

Tavené sýry vyšleháme s hořčicí, přidáme nakrájenou cibluku nadrobno, z uvařených vajec vyjmeme žloutky a promícháme vše dohromady. Uvařené zbytky bílků nakrajíme na kostičky a ty opatrně vmícháme aby zůstali na kostičky. Můžeme přidat i pažitku.
Jehněčí kotlety s česnekovou majonézou
Ingredience
4 jehněčí kotlety | 2 kostky Šťáva k vepřovému masu| 100 g oleje | sůl | mletý pepř | 100 g majonézy | 3 stroužky česneku | petrželka nebo pažitka | libeček
Příprava:
Kotlety na okraji nařízneme, naklepeme, posolíme a opepříme.

Kotlety po obou stranách opečeme, do výpeku přidáme Šťávu k vepřovému masu.

Majonézu smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme a okořeníme sekanými natěmi.
Příloha:
Vařené brambory a česneková majonéza,doplníme hlávkovým salátem.

Jaro

3. března 2008 v 14:01 ROČNÍ OBDOBÍ

děkuji

2. března 2008 v 10:13 STATISTIKA